Vajon létezik-e spontán peteérés?

A spontán peteérés a hiedelmek szerint olyan eset, amikor a petesejt egy erősebb orgazmus hatására olyankor lökődik ki, amikor elvileg a nő nem is lehetne termékeny.

Biztos vagyok benne, mindenkinek van olyan ismerőse, barátnője, aki olyan időpontban esett teherbe, amikor elvileg nem is lehetett volna. Mi volna erre jobb magyarázat, minthogy biztosan spontán peteérése volt. Még a nőgyógyászok véleménye is megoszlik erről a témáról.

A nőgyógyászatban a teherbeesés körül sok megmagyarázhatatlan esetről hallunk. Gyakran maguk az orvosok se tudnak racionális választ adni, csak találgatnak.
A tudomány jelenlegi állása szerint a spontán peteérés csak egy városi legenda. A többi orvos pedig egyszerűen megmagyaráz minden „érthetetlen időpontban” bekövetkezett terhességet a spontán peteérés mítoszával. Ugyanis, ami nem fér bele a „peteérés a ciklus közepén következik be” tankönyvi leírásba, akkor az feladja a nőgyógyászoknak is a leckét. Összegezve elvileg hivatalosan nem létezik, de ez attól is függ, mit értünk ez alatt.

„Orgazmus hatására is lehetséges a peteérés.” – hallottuk mi is többször ezt a mondatot. Ez a legnépszerűbb tévhit, de az állítás a tudomány jelenlegi állása szerint nem igaz. Valószínű, azért alakult ki ez az teória, mert az ovuláció környékén növekszik a szexuális vágy. Szóval nem az orgazmus hatására lesz hirtelen peteérés, hanem a peteérés – ezáltal a megnövekedett ösztrogénszint – hatására lesz „kívánósabb” a nő.
Az együttlét hatására valóban növekszik az ösztrogénszint a szervezetben, de a tüszőrepedés bekövetkezéséhez több napig tartó ösztrogénszint-növekedés, és több hormon összjátéka szükséges. Csupán egy hirtelen hormonlöket nem elég az ovulációhoz.
Ha az ovuláció után esetleg be is következhetne még egy tüszőrepedés, akkor is legfeljebb csak éretlen petesejt tudna kiszabadulni, amely képtelen megtermékenyülni.

Az viszont létezik, hogy extra petesejt érik meg, ebből születnek a kétpetéjű ikrek. Ám nem úgy fordul elő, hogy van egy peteérés a ciklus valamelyik napján, majd rá pár napra még egy.
Amennyiben egynél több petesejt szabadul ki, akkor a második tüszőrepedés az elsőt követő 24 órán belül következik be.

Töretlenül tartja magát a tévhit, hogy a peteérés a ciklus közepén, azaz a tankönyvi 14. napon következik be. Ez természetesen csak a tökéletesnek tartott 28 napos ciklus esetén lehet igaz, és még akkor sem biztos, hogy így van. Sokan nem tudják, hogy ezt a 14 napot nem a ciklus első napjától kell számolni, hanem a következő ciklus első napjától kell visszaszámolni. Ugyanis a ciklusnak egy fix szakasza van, a (korábbi cikkünkben is említett) luteális fázis, azaz a terméketlen időszak. Ez az ovulációtól a következő menstruációig terjedő időszak, ami normál esetben 10-16 napos, ez tankönyv szerint 14.
A peteérés időpontja ciklusról ciklusra változhat. Előfordulhat, hogy a 11. napon történik, de az is lehet, hogy következő hónapban a 17. napon következik be, ami teljesen normális.

Például, ha egy nőnek általában a 14. nap körül van ovulációja, de most előrébb tolódik ez az időpont, és a ciklus 8. napjára esik, és a pár csak a ciklus 7. napján van együtt és terhesség lesz a vége, akkor az orvosok is meglepődnek ezen. Egyszerű azzal magyarázni, hogy spontán peteérés volt, pedig egyszerűen a várttól eltérő időpontban következett be a peteérés. Ez nem egyenlő azzal, hogy lesz még egy peteérése a nőnek a “megszokott” időpontban is.

A nők nem termékenyek egész ciklusuk alatt, de természetesen nem is egyetlen nap áll rendelkezésre az áldott állapotra vágyóknak. A férfi és a női termékenység metszete adja a termékeny időszakot. A petesejt élettartama 24 óra, a spermium élettartama 3-5 nap is lehet, környezettől függően. Így áll össze a kb. 5-6 napos termékeny időszak.

Utolsó kérdés, ami a témában még felmerülhet: Akkor hogyan lehetséges a teherbeesés közvetlenül a menstruáció előtt, alatt, után?
Előfordulhat, hogy valamiért nem történik meg a tüszőrepedés egy ciklusban. Ilyenkor az utána következő vérzés nem tekinthető igazi menstruációnak, ezt áttöréses vérzésnek hívják, amit sok esetben rögtön ovuláció is követhet. Ilyenkor lepődnek meg a leendő szülők, így érkeznek a “meglepetésbabák”.

A legtöbb nő nem követi a ciklusát, csak akkor kezdi el figyelni, amikor babát terveznek. Nem tudja, hogy mikor mi történik a méhében, petefészkeiben, bármikor előfordulhat az ovuláció, de soha nem spontán peteérés formájában.

Méri-Molnár Tímea